Nederlands / Français

Tijdens de orthodontische behandeling zullen je tanden worden verplaatst zodat ze goed in elkaar passen en je een mooie glimlach krijgt. Om dit resultaat te verkrijgen heeft je orthodontist soms bijkomende hulpmiddelen nodig zoals orthodontische botankertjes.

Er bestaan verschillende soorten botverankeringssystemen, onder andere miniplaatjes en minivijsjes. Die zijn gemaakt van titanium.

Het miniplaatje wordt onder je tandvlees met kleine schroefjes vastgemaakt en steekt met zijn kopje doorheen het tandvlees. Het wordt rechtstreeks op het bot van je kaak vastgemaakt, uit de buurt van de wortels van je tanden. In overleg met je orthodontist spreek je af wanneer en hoe de miniplaatjes geplaatst worden. Meestal gebeurt dit onder lokale verdoving door een kaakchirurg. Eens het miniplaatje niet meer voor de orthodontische behandeling gebruikt wordt, kan dit onder lokale verdoving verwijderd worden.

De minivijsjes zijn schroefjes die in je mond worden geplaatst. Ze zitten tussen de wortels van je tanden en dienen als steunpunt voor je orthodontische behandeling. Ze worden onder lokale verdoving geplaatst door de orthodontist. Na gebruik kunnen ze meestal zonder verdoving verwijderd worden.

Doordat deze ankertjes op het bot van je kaak vastzitten, kunnen ze als vast punt in je mond gebruikt worden. Zo kunnen we tanden op hun plaats houden of ze juist in een specifieke richting verplaatsen. Zo'n verplaatsingen in de mond waren vroeger heel moeilijk of bijna niet mogelijk en kunnen nu met behulp van de botankers gecontroleerd uitgevoerd worden.

Is het pijnlijk om een botanker te plaatsen en nadien te verwijderen?

Tijdens het plaatsen van het botanker worden het tandvlees en het bot plaatselijk verdoofd zodat je niets van de ingreep voelt. Wanneer de verdoving is uitgewerkt, kan de plaats waar het anker geplaatst of verwijderd werd licht pijnlijk zijn. Als dit storend is kan je een pijnstiller nemen. Gelukkig geneest de mond heel snel en zal je er maar enkele dagen ongemak van ondervinden.

Hoe moet ik een botanker onderhouden?

Het schoon houden van een botanker is niet moeilijk maar wel belangrijk. De eerste dagen zal je eventueel een ontsmettend spoelmiddel voorgeschreven krijgen om alles goed te laten genezen. Net zoals je je tanden poetst, moet je ook het ankertje goed onderhouden. Er mag geen vuil rond het ankertje blijven zitten. Als dit wel gebeurt zal het tandvlees ontsteken. Dit is niet alleen pijnlijk maar hierdoor kan het botanker ook loskomen.

Komen botankers soms los?

Dat kan. Als dit gebeurt, neem dan contact op met je orthodontist of kaakchirurg. Om het loskomen te voorkomen moet je vermijden om met je tong tegen het botanker te duwen of er met je vingers aan te voelen, want dan kan het botanker niet goed vastgroeien.