Nederlands / Français

WAARTOE DIENT EEN BUITENBEUGEL?

In de meeste gevallen zal de buitenbeugel helpen, om de boven- en de onderkaak juist op elkaar aan te passen.  Soms wordt hij ook gebruikt om meer plaats in je mond te maken, door de kiezen naar achter te schuiven.  En heel af en toe wordt hij ook gebruikt om tanden meer naar voor te brengen.

WANNEER WORDT DE BUITENBEUGEL GEDRAGEN ?

Meestal wordt zo’n beugel 14 uur per dag gedragen om het gewenste resultaat te bekomen. Soms moet het apparaat enkel ’s nachts gedragen worden.  Het is dus meestal niet nodig de buitenbeugel altijd te dragen, behalve als je orthodontist dit nodig vindt.  Je moet er wél op letten, het vereiste aantal uren te halen, ook tijdens verlofperiodes of weekends. Tussenpauzes zijn toegestaan.
Aanvankelijk kan het dragen van deze beugel een beetje vreemd lijken, maar jij en je omgeving wennen snel aan je nieuwe look!

WAT IS EEN BUITENBEUGEL?

De buitenbeugel of face-bow bestaat uit een stevige metalen boog, die in de mond in buisjes wordt geschoven.  De buisjes zitten vast op bandjes, die op de kiezen achter in de mond worden vastgezet.
De boog komt naar buiten bij de mondhoeken en loopt langs de wangen buitenom naar achter.  Hij wordt aangespannen met een band om de nek, of over het hoofd, of beide (de headgear).
De buitenbeugel wordt vaak samen met andere apparaten toegepast.  Het dragen van een buitenbeugel geeft weinig ongemak, ook niet bij het slapen.  De eerste nachten is het wel even wennen.
’s Morgens kunnen de kiezen wat gevoeliger zijn, en zelfs een beetje losstaan.  Dit is een normale reactie, en kan geen kwaad.

TANDEN POETSEN

De beugel beschadigt je tanden niet, maar het is wel moeilijker om tanden en kiezen goed schoon te houden. Poets dus elke keer wanneer je iets gegeten hebt, en voor het slapen gaan. Poets extra goed rond de slotjes achteraan op je kiezen, en let erop dat er geen voedselresten blijven zitten, zodat je tandvlees zwelt en gaat bloeden. Soms zijn er achter de tanden waarop de bandjes zitten nog kiezen aanwezig, of breken ze door tijdens de behandeling. Ook deze tanden mogen niet vergeten worden.

NEEM JE BEUGEL BIJ ELKE CONTROLE MEE NAAR DE ORTHODONTIST

ENKELE VUISTREGELS!

  • Draag je beugel correct volgens de instructies van de orthodontist zowel de manier waarop , als wat de tijdsduur betreft.
  • Doe hem zeker uit tijdens sport en spel, een ongeluk met de beugel is gauw gebeurd.
  • Let erop dat er niemand ongemerkt aan de beugel duwt of trekt, of dat je nergens aan blijft haperen.
  • NEEM JE BEUGEL BIJ ELKE CONTROLE MEE NAAR DE ORTHODONTIST! De beugel moet immers regelmatig bijgesteld worden.
  • Bij breuk, ongemak en/of aanhoudende pijn, raadpleeg steeds je orthodontist.