Nederlands / Français

WAT IS VASTE APPARATUUR?

Het vaste apparaat is zoals de naam verraadt, vast in de mond bevestigd, en kan niet eenvoudig door jezelf worden uitgenomen.  Het bestaat uit veerkrachtige draden (bogen) die vastgebonden worden aan slotjes.

HET APPARAAT

De slotjes (tubes) zitten vast op metalen bandjes, die rond de kiezen worden gecementeerd .Op de voorste tanden worden de slotjes of brackets rechtstreeks op de tanden gekleefd.  Het vastkleven doet geen pijn, maar is nogal tijdrovend.  Meestal zit vaste apparatuur aan de buitenzijde van de tanden.  Hierdoor treden er omzeggens geen problemen op bij het spreken en slikken.

DE BEHANDELING

In het begin van een behandeling kunnen de tanden overgevoelig worden, en een beetje los gaan staan.  DIT IS NORMAAL EN VERDWIJNT WEER VLUG.  Ook na het aanspannen van het apparaat kunnen de tanden wat gevoeliger worden.  Het aanspannen gebeurt normaal ongeveer eens per maand, en vaak worden dan ook de bogen vervangen.  Er komen stevigere draden in de plaats.  De eerste dagen na het plaatsen kan het apparaat de tong en wangen wat irriteren.  Ook deze problemen verdwijnen vrij snel, en uw orthodontist kan u zachte was of siliconen bezorgen, waarmee de klachten verholpen worden.

WAT MET HET ETEN?

De dunne bogen en veertjes kunnen verbuigen, of breken bij het eten.  DAAROM MOET JE HARD EN TAAI OF KLEVERIG VOEDSEL VERMIJDEN. 
Harde vruchten, zoals appels, kun je best in stukjes snijden, vooraleer je ze eet. 
Hard kleverig snoep is ook gevaarlijk, en zelfs als je voorzichtig bent, kan één van de slotjes afbreken, of de bogen kunnen verbuigen.  Hierdoor gaat het apparaat verkeerd op je tanden inwerken, duurt de behandeling langer, en is er extra werk en onkosten om de apparatuur terug te herstellen. 
Indien zo een ongelukje toch gebeurt, probeer dan zo vlug mogelijk een vervroegde afspraak bij uw orthodontist te krijgen.
Je moet nooit zelf (of iemand anders) aan de beugel gaan zitten peuteren, dan wordt het meestal alleen maar erger.

Gedurende de ganse vaste apparatuur behandeling is het gebruik van EXTRA FLUOR uiterst belangrijk!

ALS JE ELASTIEKEN MOET DRAGEN.

Als onderdeel van een orthodontische behandeling worden vaak elastieken gebruikt. Ze worden gedragen samen met vaste, soms ook met losse apparatuur.  De elastiekjes leveren de kracht die nodig is om de tanden, of groepen van tanden te verplaatsen. Het is daarom erg belangrijk dat ze worden gedragen zoals voorgeschreven.  De elastiekjes moeten regelmatig vernieuwd worden.  Ze verweken in de mond of gaan stuk. Je krijgt dus een voorraad mee naar huis.  Als je elastiekjes bijna op zijn, vraag je nieuwe.  Het is handig de kleur, of de code die op de zakjes staat te onthouden.  Elastiekjes worden altijd gedragen zoals door de orthodontist werd voorgeschreven.  Je mag ze uitdoen om te eten en om je tanden te poetsen.  Vernieuw ze iedere dag, best op hetzelfde moment (bijvoorbeeld na de maaltijden, voor het slapengaan, …).  Neem een zakje elastiekjes mee in je schooltas of in je zak, zodat, als er eentje knapt, je meteen een nieuw kan aanbrengen.

 

Lees verder

TANDEN POETSEN

De vaste beugel beschadigt je tanden niet, zolang alles maar goed wordt schoongehouden. Tanden poetsen met een vast apparaat is een beetje moeilijk. Achter de draadjes en slotjes blijft makkelijk plak en voedselresten zitten.  Als die niet op tijd en grondig worden weggepoetst, gaat je tandvlees ontsteken en bloeden, en er ontstaan heel vlug gaatjes en lelijke verkleuringen op je tanden. Soms is het dan zelfs nodig, je behandeling voortijdig te onderbreken, waardoor alle moeite voor niets is geweest.

Tandenpoetsen gebeurt met een kleine borstel. Als je elastieken hebt, moet je die eerst uitdoen. Poets eerst je tanden ter hoogte van het tandvlees, waar de meeste plak blijft zitten.

Doe dit met kleine schrobbewegingen, en poets lang genoeg.  Ga systematisch te werk, en sla geen tanden over. Poets alle vlakken, niet alleen waar de beugels zitten, maar ook de kauwvlakken en de binnenkant van je tanden.
Voor moeilijk bereikbare plaatsen kan je een kleine interdentale, of “single-tufted” borstel gebruiken. 
Kijk steeds in de spiegel of alles goed schoon is, en let ook extra op de slotjes achteraan op je kiezen. De metaaldelen moeten altijd glimmend gehouden worden.  Poets zoals je aangeleerd werd, en volg steeds de instructies die uw orthodontist je gaf. 
Vergeet niet je elastieken weer in te doen als je klaar bent.
Elke keer als je op controle komt, wordt gekeken of tanden, tandvlees en beugel goed schoon zijn. Als 3 keer opgemerkt wordt dat je toch niet goed poetst, dan wordt de behandeling gestaakt.

Het gebruik van EXTRA FLUOR is uiterst belangrijk tijdens de behandeling!

Fluoride mondspoeling
- ACT of FLUOCARIL (apotheek)
- Voorschrift (bereiding door apotheker)

Gebruik : 1 x per dag onverdund spoelen liefst ’s avonds na het poetsen

OF

ELMEX MEDICAL GEL (apotheek)

Gebruik : 1 x per week liefst voor het slapengaan na het poetsen