Nederlands / Français

Onzichtbare beugel (clear aligners)

Een clear aligner is een transparante, dunne mal die de tanden strak omvat. Door de soepelheid van het materiaal is het mogelijk om een specifieke beweging van een tand of groepen van tanden te bewerkstelligen.
De aligners worden regelmatig gewisseld, waarbij elke aligner een onderdeel van de gehele beoogde correctie tot stand brengt. De digitale scans, radiografieën en klinische foto's worden gebruikt om een 3D behandelingsplan op maat te maken.
Het grote voordeel van deze aligners is dat ze quasi onzichtbaar en uitneembaar zijn.
 

Onzichtbare beugel (linguale apparatuur)

De drempel om op volwassen leeftijd een orthodontische behandeling te ondergaan is de laatste jaren sterk verlaagd. De meeste volwassen patiënten hebben er geen problemen mee om blokjes te dragen. Niettemin zijn er patiënten die liefst een behandeling met onzichtbare apparatuur wensen. Vandaar het succes van de onzichtbare apparaten zoals ‘clear-aligners’ of ‘invisalign’. Deze beugels zijn erg beperkt in mogelijkheden en bovendien is het ook een vrij dure techniek. Met linguale apparatuur kunnen quasi alle behandelingen gebeuren die ook met gewone zichtbare blokjes mogelijk zijn.

Als orthodontist zien we daarenboven vaak volwassen patiënten die vroeger, als kind, reeds een orthodontische behandeling hebben gehad, waarbij na een aantal jaren de tanden terug wat verschoven zijn. Deze patiënten wensen soms een nieuwe correctie maar zien het niet zitten om nog eens met ‘blokjes’ te lopen.
Vaak betreft het hier vrij eenvoudige en korte herbehandelingen, en die kunnen perfect met onzichtbare apparatuur gebeuren.

Linguale apparatuur wordt aan de tong- of verhemeltekant van de tanden geplaatst. Hierdoor is de apparatuur onzichtbaar. Voor uitgebreide en complexe behandelingen  wordt INCOGNITO of HARMONY gebruikt, beide zeer nauwkeurige technieken  die echter vrij kostelijk zijn.

De linguale techniek is complex. Tom Bataille volgde hiervoor een bijkomende tweejarige universitaire opleiding aan de Universiteit Renée Descartes Paris V te Parijs en behaalde in 2009 de titel Master in lingual orthodontics met de grootste onderscheiding.