Nederlands / Français

Wat kost een orthodontische behandeling?

De kosten van een orthodontische behandeling worden bepaald door verschillende factoren, o.a. de gebruikte apparatuur, de behandelingsduur en ook voor een deel door de moeilijkheidsgraad van een behandeling.

Orthodontiepraktijk Tom Bataille is niet geconventioneerd.  Dit betekent dat we in principe vrij onze erelonen  bepalen. Dit is trouwens het geval voor omzeggens alle orthodontisten. Het betekent echter niet dat er willekeurige tarieven worden gehanteerd. Bij het begin van een orthodontische behandeling wordt een geschreven honorariumoverzicht meegegeven. Zo weet u vooraf wat de behandeling gaat kosten.

De verplichte ziekteverzekering (RIZIV) voorziet in een terugbetaling voor een orthodontische behandeling na goedkeuring door de adviserend geneesheer.  Doch de terugbetalingstarieven zijn gebaseerd op de tarieven uit het verre verleden (jaren '60) en jammer genoeg niet aangepast aan de huidige behandelingstechnieken. Bovenop de terugbetaling door de verplichte ziekteverzekering geven de ziekenfondsen (zich bewust van de te lage wettelijke RIZIV-terugbetalingstarieven) een aanvullende tegemoetkoming voor de orthodontische behandeling.
Aangezien het hier gaat over een verzekeringsproduct tussen het ziekenfonds en zijn leden, raden wij u aan zich hierover bij uw ziekenfonds te informeren.

Via privé-verzekeringen zijn andere terugbetalingsmodaliteiten mogelijk. Hier ook gaat het over een contract tussen een verzekeringsinstelling en de verzekeringnemer. U dient zich hiervoor zelf te informeren bij een mogelijke verzekering.
Orthodontische behandelingen worden gedeeltelijk door het ziekenfonds terugbetaald, maar om van deze terugbetaling te kunnen genieten moet een aanvraag worden ingediend; dit document (bijlage 60) wordt door uw orthodontist opgesteld. De aanvraag moet voor de vijftiende verjaardag gebeuren én bij het ziekenfonds toekomen, anders is er geen tegemoetkoming meer mogelijk. Zelfs indien de behandeling pas later wordt gestart, dan nog moet de aanvraag tijdig gebeuren.

Prijzen zijn niet altijd zo gemakkelijk te vergelijken.
Het is belangrijk om zich volgende vragen hieromtrent te stellen.
• Wat is de ervaring en wat zijn de kwalificaties van de arts die de behandeling zal uitvoeren - heeft u referenties
• Hoelang bestaat deze praktijk reeds
• Wordt u behandeld door een algemeen tandarts (Riziv nummer eindigend op 003) of door een specialist in de orthodontie (Riziv nummer eindigend op 007)
• Hoe groot is deze praktijk? Een groot centrum heeft een schaalvoordeel. De apparatuur zal sneller vernieuwd worden, er kan geïnvesteerd worden in de nieuwste ontwikkelingen, know-how wordt aan elkaar doorgegeven ...
• Appelen met peren vergelijken; bepaalde technieken hebben een hoger prijskaartje

Hoe zit het met consultaties tijdens de schooluren?

Organisatorisch is het onmogelijk om alle raadplegingen na de school- en kantooruren te laten plaatsvinden. Daarom zullen de meeste afspraken tijdens de schooluren vallen. Uiteraard wordt hiervoor een attest voor gewettigde afwezigheid door de orthodontist afgeleverd.

Doet het pijn?

Het plaatsen van de vaste apparatuur doet geen pijn. Wel is het zo dat je vooral de avond van het plaatsen en de volgende ochtend last zult hebben van druk op de tanden. Dit is normaal en gaat voorbij na een 3-tal dagen.
Ook na elke controle zul je enkele dagen druk op het gebit voelen. Een pijnstiller nemen mag maar is meestal niet nodig.

Er prikt iets in mijn wang of tong

Bedek het irriterende deel van de beugel met was (te verkrijgen in de praktijk). Maak zo spoedig mogelijk een afspraak om het irriterende deel van de beugel te laten verwijderen

Er zit een blokje los

Als je last van het blokje hebt, kun je het blokje bedekken met was. Stop met het dragen van elastiekjes. Laat het loszittende blokje gewoon zitten.
Maak zo spoedig mogelijk een afspraak om het blokje weer vast te laten zetten.

Hoe lang moet ik de beugel dragen?

De duur is afhankelijk van de ernst van de afwijking, van medewerking en groei. Een gemiddelde behandeling duurt ongeveer 2 jaar.

 

Orthodontie en blaasinstrumenten

Sommige muzikanten die een blaasinstrument bespelen kunnen door een orthodontische behandeling in hun vermogen om te oefenen en te spelen beïnvloed worden.  Het goede nieuws is dat de meeste muzikanten zich met de nodige oefening en motivatie aan een beugel aanpassen.  Als je een instrument bespeelt met een riet, zoals een klarinet, saxofoon of hobo, dan wen je zeer snel aan je nieuwe beugel.  Je speelt waarschijnlijk weer normaal binnen een paar weken.  Als je een instrument zoals trompet, trombone of dwarsfluit bespeelt vraag het enkele weken voor je lippen zich aan de nieuwe situatie hebben aangepast.  Probeer de afspraak voor het  plaatsen van een beugel of een activatie te regelen op een moment dat je geen belangrijke muziekexamens, audities of optredens hebt.  Als je beugel na je orthodontische behandeling verwijderd wordt zal het opnieuw even duren om je aan te passen.

Lees verder

Last van je beugel en je kan niet langskomen of je bent op reis?

Draag je blokjes op de tanden, zorg dan dat je in je toiletzak altijd een nagelknipper bij hebt, bij voorkeur een puntig model.  In noodgevallen kan je hiermee de draad doorknippen op de plaats waar je hinder hebt, best zo dicht mogelijk tegen een blokje dat nog vasthangt.

Draag je een uitneembaar apparaat dan is het best toch te proberen het apparaatje enkele uren per dag of ’s nachts in te houden.  Zoniet loop je het risico dat het apparaatje niet meer past tegen de tijd dat je kan langskomen en er een nieuw moet gemaakt worden.

Wat als je retentiedraad loskomt?

Bel zo snel mogelijk om de draad opnieuw te laten vastzetten.  Draag je nachtapparaatje elke nacht.  De dag dat je je afspraak hebt om de draad te laten vastzetten draag je je nachtapparaat minstens 2u voordien tot je in de behandelingsstoel zit.

Is de losgekomen retentiedraad hinderlijk draag dan je nachtapparaatje continu tot je kan geholpen worden of probeer je te behelpen met was.
Knip je zelf de retentiedraad door, dan zal een nieuwe draad en een nieuw apparaat moeten gemaakt worden.  Probeer dit dus te vermijden door onmiddellijk contact op te nemen.

Wat als je een afspraak niet kan nakomen?

Verwittig je vooraf dan zal een nieuwe afspraak vastgelegd worden.  Hoe vroeger je verwittigt, hoe meer keuze je uiteraard zal hebben.

Hoera mijn beugel gaat eruit

Het resultaat van een orthodontische behandeling is een mooi, gezond en goed functionerend gebit.

Als de actieve behandeling gedaan is, is het belangrijk dat het bekomen resultaat ook behouden blijft. De tanden moeten daarom nog geruime tijd in hun nieuwe positie worden vastgehouden. Dit is het doel van de retentie-apparatuur.

Soms blijft het risico, dat de tanden opnieuw gaan verschuiven, altijd bestaan. Dit is vaak te wijten aan de natuurlijke veroudering van het gebit. In die gevallen zal de retentieapparatuur levenslang moeten blijven zitten. Het betreft hier meestal kleine draadjes, die langs de achterkant tegen de snijtanden worden vastgekleefd. Ze zijn onzichtbaar, en storen de patiënt niet.