Nederlands / Français

Het is nooit te laat!

Een orthodontische behandeling is op elke leeftijd mogelijk. Het zijn dezelfde biologische processen die betrokken zijn bij tandverplaatsingen bij kinderen en volwassenen.
Engstand van de tanden of spleetjes tussen de tanden maken het moeilijker om het gebit te reinigen, kunnen leiden tot tandbederf, tandvleesproblemen en zelfs loskomen en verlies van tanden. Een slecht passen van het gebit kan in sommige gevallen zelfs ernstige kaakgewrichtsproblemen veroorzaken. Een slechte beet kan kauwmoeilijkheden, schade aan bot en ondersteunende weefsels of abnormale slijtage van het gebit tot gevolg hebben.
Ook het esthetische aspect van het gebit is belangrijk. Een mooi gebit kan uw zelfvertrouwen verbeteren.
Vele onbehandelde orthodontische afwijkingen kunnen zelfs nog erger worden bij het verouderen.

Waarom bij een orthodontist?

Het is een belangrijke beslissing een orthodontische behandeling te starten. Maar ook de keuze bij wie is belangrijk.
Een orthodontist is een specialist in de diagnose, preventie en behandeling van tandafwijkingen en faciale onregelmatigheden. Iedere orthodontist is tandarts, maar slechts enkele van de tandartsen worden orthodontist na een bijkomende vierjarige fulltime universitaire opleiding.

Wanneer je een orthodontist zoekt: alle actieve leden van de BBNO zijn erkende specialisten. Iedereen heeft aan de voorwaarden tot erkenning voldaan. Om een geschikt orthodontist te vinden kan je  aan je familie – tandarts vragen, of op de website www.BBNO.be gaan kijken.

Kom je in aanmerking voor een orthodontische behandeling?

Een raadpleging bij een orthodontist is de beste manier om te weten of een orthodontische behandeling voor U nuttig kan zijn. De toestand van tanden, tandvlees en ondersteunend bot zijn de belangrijkste factoren om te weten of een behandeling mogelijk en/of wenselijk is.

Na een initieel onderzoek kan je al een idee krijgen over een behandeling . Daarna zal er een uitgebreid onderzoek volgen met röntgenopnames, 3D scan en foto’s. Het gebit is bij iedereen verschillend. Na een zorgvuldige analyse zal de orthodontist dan met U de noodzakelijke correctie bespreken en u een exacte kostenraming bezorgen.

Een mooie en gezonde lach op elke leeftijd

Zullen brackets passen bij je levensstijl?

Je zal merken dat dat geen probleem blijkt te zijn. Je kan eigenlijk alles blijven doen – zingen, muziekinstrumenten bespelen, uit eten, kussen…
De huidige technologie laat toe dat de mensen zich beter voelen over hoe ze eruit zien met brackets dan vroeger. De metalen brackets zijn veel kleiner geworden. Ceramische en plastic brackets zijn nog minder opvallend. Zelfs brackets aan de achterzijde van de tanden zijn mogelijk.
Het eten van bepaalde zaken, zoals nootjes en caramels, zijn af te raden. Na het “aanspannen” kan de mond tijdelijk wat gevoeliger zijn.
Het is extra aan te raden om tijdens een orthodontische behandeling de controles bij de familie – tandarts verder te laten doorgaan.
De moderne technieken maken de orthodontische behandlingen  in ieder geval veel comfortabeler.

Behandeling zonder brackets (Clear Aligners)

Een clear aligner is een transparante, dunne mal die de tanden strak omvat. Door de soepelheid van het materiaal is het mogelijk om een specifieke beweging van een tand of groepen van tanden te bewerkstelligen. De aligners worden regelmatig gewisseld, waarbij elke aligner een onderdeel van de gehele beoogde correctie tot stand brengt. De digitale scans, radiografieën en klinische foto's worden gebruikt om een 3D behandelingsplan op maat te maken. Het grote voordeel van deze aligners is dat ze quasi onzichtbaar en uitneembaar zijn.

Lees verder

Een orthodontische behandeling is bereikbaarder dan ooit

De kost van een orthodontische behandeling hangt af van veel factoren, zoals de ernst van het probleem, de complexiteit en de lengte van de  behandeling. De kostprijs en het betalingsschema zal dan ook besproken worden vóór de behandeling begint.
Wanneer je de levenslange voordelen voor het gebit van de behandeling in overweging neemt, is het de investering zeker waard.

Teamwork

Om een mooi en gezond gebit te bekomen moeten de orthodontist, de familie – tandarts, de patiënt en in sommige gevallen nog andere specialisten samenwerken. Meestal doet de orthodontist het onderzoek, maakt de planning voor wat betreft het rechtzetten van de tanden en de kaken. De tandarts zorgt ervoor dat de tanden en tandvlees gezond blijven. De patiënt moet medewerking verlenen en de raadgevingen en instructies van de orthodontist en tandarts strikt opvolgen. Omdat de mondhygiëne zo belangrijk is tijdens een orthodontische behandeling, moeten de regelmatige bezoeken aan de tandarts eveneens doorlopen. Het is noodzakelijk dat de patiënt eetgewoonten aanpast om de apparatuur niet te beschadigen, en dus zo de behandeling niet doet vertragen.