Nederlands / Français

WAT IS UITNEEMBARE PLAATAPPARATUUR?

Het uitneembare apparaat bestaat uit een plastic plaatje, waarin veertjes, schroefjes en ankertjes ingebouwd zijn. Soms zit er ook een beugel aan, die voor de tanden doorloopt. De veertjes en de schroef duwen de tanden naar hun goede plaats. De ankertjes dienen om het apparaat op hun plaats te houden. Sommige uitneembare apparaten zitten helemaal los in de mond (functionele apparaten) en dat hoort ook zo.

WANNEER MOET DE BEUGEL GEDRAGEN WORDEN?

Het beugeltje moet altijd gedragen worden, dag en nacht, bij het eten, en zelfs als je ziek bent, tenzij de orthodontist je andere instructies gaf. Je hoeft het enkel even uit te nemen, na elke maaltijd om je tanden te poetsen, en je apparaat zuiver te maken. Ook bij het zwemmen is het veiliger je apparaat even uit te doen. Anders is de kans groot dat je het verliest. Neem dan een klein doosje mee, om je beugel in op te bergen. Het apparaat wordt in de mond gebracht volgens de aangeleerde methode. Doe alles rustig en voorzichtig, zodat je beugel niet verbuigt. Ga nooit met je apparaat “spelen” door het met je tong aan en uit te doen. De kans is dan erg groot dat het breekt. Mocht je beugel toch stuk gaan, bel dan op, en blijf niet dagenlang zonder lopen. Probeer, als het een beetje lukt, je apparaat toch in de mond te houden.

HET IS HEEL BELANGRIJK OM GOED VOL TE HOUDEN EN JE BEUGEL NIET UIT TE LATEN.

TANDEN POETSEN

Zorg er altijd voor, dat je tanden en je beugel perfect gepoetst zijn, en vermijd snoep en tussendoortjes. Poets je gebit grondig, en schenk bijzonder aandacht aan de binnenkant van je tanden.
Voedselresten die onder het plaatje blijven zitten gaan er heel vlug voor zorgen, dat het tandvlees ontsteekt. Poetsen doe je dus elke keer als je iets gegeten hebt, en ’s avonds voor het slapengaan.
Je apparaat reinig je het best met een hard borsteltje en wat zeep en koud water.

DE BEHANDELING.

Behandeling met een uitneembaar apparaat doet geen pijn. Het geeft alleen de eerste dagen wat ongemak bij het spreken en eten.

HET IS HEEL BELANGRIJK OM JUIST DAN GOED VOL TE HOUDEN EN JE BEUGEL NIET UIT TE LATEN.

Enkel op die manier wen je er snel aan, zodat er verder geen problemen meer zijn.

In principe kom je elke maand op controle. Het apparaat wordt dan nagekeken en bijgesteld. Soms gebeurt het, dat na het aanspannen van het apparaat de tanden een paar dagen gevoelig zijn, en zelfs een beetje los lijken te staan. Dat is heel normaal en de pijn verdwijnt spontaan.
Het uitneembare apparaat werkt alleen als het op z’n plaats in de mond zit. Wordt de plaat niet gedragen zoals werd voorgeschreven, dan kan de behandeling mislukken, of moet ze worden stopgezet.